Wat is een Hackintosh?

Een Hackintosh, ook wel een OSX86-computer genoemd, is een computer die niet van Apple is (dus officieel geen Mac), waar wel de software van Apple (macOS) op draait.

Je kunt het zien als een zelfgemaakte Mac.

Gemaakt van “gewone” PC-onderdelen, met standaard PC-hardware, kun je zelf een Mac (Hackintosh) bouwen.

Er zijn allerlei redenen waarom een Hackintosh zou maken, bijvoorbeeld simpelweg voor de technische uitdaging, of omdat het goedkoper is om macOS op deze manier te testen.

Hackintosh als term voor oudere Macs

De term Hackintosh wordt soms ook gebruikt voor het draaien van macOS op modellen die niet meer ondersteund worden; bijvoorbeeld macOS Mojave draaien op een oude Mac Pro.

Wij bedoelen hier met Hackintosh altijd het draaien van macOS over het draaien van macOS op een gewone PC, niet op oudere Apple hardware.

Hoe is een Hackintosh mogelijk?

De reden dat dit kan, is dat Macs sinds ongeveer 2005 dezelfde processor-types gebruiken als andere PC’s.

Tot die tijd werd gebruik gemaakt van PPC, een speciaal type hardware alleen voor de Mac.

Sinds de overstap naar Intel is het echter mogelijk om macOS te draaien op een gewone computer; eventueel zelfs met een AMD-processor in plaats van een Intel-processor. (Dit is echter alleen voor gevorderde Hackintosh-gebruikers, en niet aan te raden voor je eerste keer.)

Ditzelfde heeft het omgekeerde overigens ook mogelijk meegemaakt: je kunt Windows draaien op een Mac, met behulp van Boot Camp.

Een belangrijk verschil tussen Boot Camp (Windows op een Mac) en een Hackintosh (macOS op een PC) is wel dat het eerste officieel ondersteund wordt door Apple. De Hackintosh zijn ze eigenlijk minder fan van. 😉